Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2014 16:08 - Интересно за Свети Валентин
Автор: romantichen Категория: Забавление   
Прочетен: 2596 Коментари: 0 Гласове:
1



  Свети Валентин е католически празник, който се празнува на 14 февруари. На тази дата влюбените изразяват любовта си един към друг, като си изпращат поздравителни картички, подаряват си бонбони и сърчица. Прието е също да се подаряват цветя.

image

          Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици, наречен Валентин, живял през 3 век, по времето на император Клавдий II. Клавдий водил много войни, но имал проблем с набирането на войници. Според него, причината била в привързаността на мъжете към съпругите и семействата им. Ето защо императорът забранил годежите и сватбите. Въпреки това Валентин, който освен свещеник бил и лекар, венчавал тайно двойките. Често наричали Валентин "гастрономически лекар", защото гледал да предписва „вкусни” лекарства. За да придаде по-приятен вкус на горчивите билки, той ги смесвал с мляко или мед, а раните промивал  с вино. Веднъж при Валентин дошъл надзирател от затвора и го помолил да излекува сляпата му дъщеря. Лекарят знаел, че това е невъзможно, но не искал да погубва надеждата на младото момиче: предписал мехлем, с който девойката трябвало да маже очите си. За съжаление, мехлемът не помогнал...

          Един ден император Клавдий разбрал, че Валентин тайно венчава двойки и изпратил войниците си да го арестуват. По-късно лекарят-свещеник бил екзекутиран. Преди смъртта си Валентин успял да изпрати прощално любовно писмо на сляпата девойка. В писмото имало жълт минзухар и подпис: „От твоя Валентин". И ето, че станало чудо – девойката прогледнала. От тогава е прието картичките на този празник да се подписват не със собственото име, а именно така: „От твоя Валентин". През 496 г римският папа Геласиус обявява датата на смъртта на светеца - 14 февруари за ден на св.Валентин.

image Любопитно: В миналото 14 февруари е наричан и "Сватбата на птиците", тъй като се смятало, че птиците си избират партньор през втората седмица от втория месец на годината.

          На същата дата, според българската традиция, се чества Свети Трифон. Интересното е, че и свети Валентин и свети Трифон са живели почти по едно и също време. Свети Трифон и свети Валентин са били и лечители и двамата претърпяват мъченическа смърт. И двамата живеят около 255-а година н.е. Според някои теории е твърде вероятно двамата светци да са една и съща личност. У нас Свети Трифон се счита за покровител на лозята. Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари ( подарък за свети валентин ) или на 1 февруари, когато Българската православна църква официално отбелязва Трифоновден.  



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: romantichen
Категория: Забавление
Прочетен: 16909
Постинги: 5
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930